![](/media/lib/57/chodziarz-4e143a934c529617185b58da6809b407.jpg)
Czemu śmierć partnera zabija?
28 czerwca 2010, 09:47Naukowcy wskazują na przyczyny tzw. efektu owdowienia. Wg nich, starsi ludzie umierają w krótkim czasie po odejściu wieloletniego partnera w wyniku łącznego oddziaływania stresu i związanych z wiekiem zmian w układzie odpornościowym.
![](/media/lib/37/dna-0744082efa95abc8942979d5ee290b52.jpg)
Oparzenia słoneczne leczone jednym elektronem
26 lipca 2011, 10:58W sezonie letnim oparzenia słoneczne nie należą, niestety, do rzadkości. Najlepiej ich, oczywiście, unikać, ale gdy już spieczemy się jak raki, trzeba jakoś ulżyć uszkodzonej skórze. Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Ohio ujawniają, że być może już w niedalekiej przyszłości w sukurs przyjdą nam w takiej sytuacji leki lub balsamy, które dzięki jednemu elektronowi naprawią uszkodzone przez promieniowanie ultrafioletowe DNA (Proceedings of the National Academy of Sciences).
![](/media/lib/160/n-pieprz-metystynowy-dd72fffe2ffd2f5b350a2712e4115af5.jpg)
Testy kliniczne potwierdzają przeciwlękowe działanie pieprzu metystynowego
13 maja 2013, 16:23Zakończone właśnie studium kliniczne australijskich naukowców dowodzi, że pieprz metystynowy (Piper methysticum) łagodzi objawy zespołu lęku uogólnionego (ang. General Anxiety Disorder, GAD).
![](/media/lib/234/n-mysterioussh-82d6973660cfc1a302b63caa9ca3effe.jpg)
Tajemnicze sktruktury wokół gwiazdy podwójnej
18 grudnia 2015, 10:24Międzynarodowy zespół naukowy pracujący pod kierunkiem Markusa Jansona z Uniwersytetu w Sztokholmie odkrył tajemnicze symetryczne kształty wokół młodej gwiazdy podwójnej AK Sco. Uczeni nie mają pojęcia, czym są te struktury
![](/media/lib/350/n-pozywienie-5b0f2367b0be0ee1ebcb047625cdc76f.jpg)
Przetworzona żywność powoduje, że jemy więcej i tyjemy
17 maja 2019, 11:43Badania przeprowadzone w amerykańskim Narodowym Instytucie Cukrzycy, Chorób Nerek i Układu Pokarmowego (NIDDK) sugerują, że wysoko przetworzona żywność przemysłowa powoduje, że więcej jemy i przybieramy na wadze.
![](/media/lib/529/n-pasta-c0e368f1bc7e224d7dda23a536e3da88.jpg)
Najlepsza pasta cukrowa do depilacji – jak wybrać, żeby była skuteczna?
30 listopada 2022, 17:14Tania i całkiem przyjemna w stosowaniu? Taka jest właśnie depilacja pastą cukrową. Opinie pokazują, że obecnie to jedna z najmodniejszych metod na długotrwałe pozbycie się owłosienia. Ale czy rzeczywiście ma wyłącznie same zalety? Rozwiewamy wątpliwości!
![© Andre Karwath, Creative Commons](/media/lib/17/1193329538_100344-6c7356a77cbf1f2ba0dc555e14b480e0.jpeg)
Skąd efekt jo-jo?
25 października 2007, 16:22Psycholodzy stwierdzili, że kobiety opierające się chęci zjedzenia czegoś smacznego pochłaniają w efekcie większe porcje. Naukowcy uważają, że ich odkrycie może pomóc w wyjaśnieniu efektu jo-jo oraz epizodów objadania się po wcześniejszym przestrzeganiu diety.
![](/media/lib/33/piwo-30d14fcfaef30191e7fdadb3501f9b2a.jpg)
Piękniejsi przez piwne okulary
14 sierpnia 2008, 08:22Czy istnieje coś takiego, jak tzw. piwne okulary (alkoholowy odpowiednik różowych okularów), dzięki którym inni stają się bardziej atrakcyjni, czy też może regularne pijący ludzie mają określone cechy osobowościowe, przez co bliźni wydają się im piękniejsi?
![](/media/lib/31/neurony-1e642e7f1f28df32921e5ded5c3717b3.jpg)
Czym można załatać neuron?
9 listopada 2009, 11:20Procedurą kluczową dla regeneracji rdzenia kręgowego po uszkodzeniu jest jak najszybsze uszczelnienie uszkodzonych błon komórkowych neuronów. Zwykle stosuje się w tym celu dożylne iniekcje glikolu polietylenowego (PEG), lecz metoda ta ma ograniczoną skuteczność. Badacze z Purdue University wykazali jednak, że terapię z wykorzystaniem PEG można znacząco ulepszyć.
![© Trinitylicencja: Creative Commons](/media/lib/23/1202981983_584569-791ca4c7c938dba1f4e8f9d290166562.jpeg)
Znów dyskusja nad szkodliwością komórek
27 października 2010, 15:51Na niedawnym seminarium na University of California w San Francisco znów rozgorzała dyskusja nad szkodliwością telefonii komórkowej. Dr Devra Davis, od dawna domagająca się ograniczeń dla używania komórek, wydała niedawno książkę na ten temat.